ترمیم:
دندانپزشکی ترمیمی علم و هنر تشخیص، پیش آگهی و درمان ضایعاتی در دندانهاست که برای تصحیح آنها نیازی به ترمیمهای پوشش کامل تاج دندان نیست. درمانهای ترمیمی به ترمیم صحیح شکل، عملکرد و حفظ یکپارچگی دندانها در ارتباط با بافتهای سخت و نرم مجاور برمیگردد. موارد تجویز درمان ترمیمی بر اساس سه نیاز درمانی پوسیدگی، دندانهای تغییر رنگ یافته، شکسته یا بد رنگ و جایگزینی ترمیمهای قبلی است.
-
ترمیم آمالگام:
آمالگام ماده ای با دوام ، بسیار مقاوم نسبت به سایش،کاربرد آسان و نسبت به دیگر موارد مقرون به صرفه است و به همین دلیل است که سالها ، این ماده به عنوان انتخاب اول در بسیاری از موارد از نظر بیماران و دندانپزشک قرار گرفته است.
-
کامپوزیت :
کامپوزیت از جمله موادی است که برای پر کردن دندانها در سرتاسر دنیا به شکل گسترده استفاده میشود. مواد کامپوزیتی به صورت خمیری بوده و همرنگ دندانهاست که یک لایه نازک از آن بر روی سطح دندان قرار میگیرد و فرم داده میشود. برای تثبیت این مواد، دندانپزشک پس از فرم دهی بر روی دندان، آن را به کمک نور آبی سخت میکند.
درمان ریشه:
یا در اصطلاح عوام، عصب کشی دندان، شامل تشخیص و درمان بیماریهای پالپ، یا مغز دندان می باشد که روت کانال تراپی نیز نامیده می شود و در بیش از ۹۰ درصد موارد با موفقیت همراه است. مراحل درمان ریشه دندان دایمی شامل باز کردن پالپ یا مغز دندان، پیدا کردن و تمیز کردن کانالهای ریشه و پر کردن آن با وسایل و مواد مخصوص می باشد که برای اینکار نیاز به عکس رادیوگرافی می باشد.
پروتز:
در مجموع به اعضای مصنوعی بدن انسان، پروتز گفته میشود که در دندانپزشکی بازسازی و جایگزینی دندانهای از دست رفته و همچنین حفظ زیبایی ظاهری با استفاده از دندانهای مصنوعی، پروتز نامیده می شود که به دو صورت ثابت (غیر قابل حرکت) و متحرک وجود دارد.
۱- پروتز ثابت دندان:
به پروتزی گفته می شود که به دندان یا ایمپلنت متصل می شود و قابل دراوردن از داخل دهان را ندارد. نحوه اتصال این نوع پروتز می تواند با چسبهای مخصوص این کار یا پیچ باشد. تنها دندانپزشک معالج می تواند این پروتز را از دهان خارج کند. پروتز ثابت میتواند از مواد مختلفی ساخته شود و همچنین دارای دو نوع است.

-
روکش تک دندان:
زمانی که دندان نیاز به حفاظت داشته و ساختار دندان ضعیف شده باشد و همچنین اگردندان نیاز به زیبایی داشته باشد از روکش دندان استفاده میشود. در بعضی مواقع دندان در عملکرد خود به مشکل (مشکلات فانکشنال) میخورد و جویدن غذا دشوارتر میشود.روکش دندان در این موارد بهترین گزینه است.
-
بریج دندان:
بریج دندان هم نوع دیگر از پروتز ثابت دندانی است که در مواقعی که فرد یک دندان یا بیش از یک دندان را از دست داده باشد و فقط یک دندان در جلو و عقب دندان های از دست رفته داشته باشد استفاده میشود. این دو دندان مانند پایه عمل کرده و پل دندانی ایجاد شده فضای خالی بین دندان ها را پر میکند و فرد دوباره توانایی جویدن را به دست میآورد.
۲-پروتز متحرک:
پروتز متحرک یا دست دندان همانگونه که از نامش بر می آید، پروتزی است که به راحتی می توان آن را داخل دهان قرار داد و یا آن را از دهان خارج کرد. در صورت کشیده شدن همه دندانهای بیمار، می توان پروتز متحرک کامل استفاده کرد. از مضرات استفاده از این نوع پروتز بحث روانی آن است که فرد با گذاشتن آن احساس پیری کند. در ابتدای درمان ممکن است که استفاده از دست دندان ناخوشایند باشد اما به مرور زمان این حس از میان خواهد رفت.امروزه با پیشرفتها ی علمی صورت گرفته, بهترین روش چایگزینی دندانهای از دست رفته بدون شک ایمپلنت می باشد.
ایمپلنت:
ایمپلنت روشی بسیار مطلوب برای جایگزینی دندان و یا دندان های از دست رفته است که درست همانند دندان های طبیعی عمل می کند.
امروزه با استفاده از ایمپلنت می توان تمام دندانهای قوس فک را بصورت ثابت، بازسازی و جایگزین کرد. پروتزهای ثابت ایمپلنت، احساس راحتی بیشتری برای فرد ایجاد می کند و مانع از تحلیل استخوان فک می شود و در ضمن احساسی مشابه دندانهای طبیعی فرد را دارد و همچنین ثابت است و لازم نیست مانند دندان مصنوعی بیرون اورده شود.
ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم خالص است که با بدن انسان سازگاری دارد و با روش جراحی لثه در داخل استخوان جای داده میشوند. وقتی این پیچ ها در جای خود قرار گرفتند به دندانپزشک این امکان را میدهند تا با استفاده از پروتز های دندانی روکش ایمپلنت را بر روی آنها قرار دهند.. نکته قابل توجه در مورد آن این است که اگر پس از قرار گرفتن در فک به طور صحیح از آن نگهداری شود، ماندگاری بسیار بالایی خواهد داشت.
پس از قراردادن ایمپلنت توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز در سطح ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش می خورد. فرآیند جوش خوردن معمولا ۳ تا ۴ ماه طول کشیده، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روی پایه قرار می گیرد.
لمینت:
برای افرادی که به زیبایی دندانهایشان اهمیت ویژه قائلند و یا در طول زندگی دندانهایشان دچار شکستگی، تغییر رنگ شده و یا دندانهای نامتوازن دارند و به اصطلاح لبخند زیبایی ندارند، لمینت بهترین شیوه درمان برای آنها خواهد بود.
لمینت در واقع یک لایه یا پوستهای از مواد دندانپزشکی است که بر روی دندانها قرار میگیرد و آنها را به فرم و شکل دلخواه بیمار تبدیل میکند. این روش درمان بیشتر جنبه زیبایی داشته و توسط دندانپزشک در مطب انجام میگیرد.
لایهای که در لمینت بر روی دندانهای شخص قرار میگیرد بسیار نازک است و رنگ آن نیز با توجه به سلیقه و انتخاب بیمار ساخته میشود. برخی علاقهمند به رنگهای بسیار سفید هستند و برخی تمایل دارند رنگ لمینتها نزدیک به رنگ دندانهایشان بوده و جلوهای طبیعی داشته باشند. البته روند انجام کار لمینت متفاوت بوده و هر شیوه مراحل و مواد مصرفی مختص به خود را خواهد داشت.
در مجموع لمینت دندان به دو شیوه و با استفاده از دو نوع مواد مختلف انجام میگیرد.
-
لمینت ونیر کامپوزیت
ونیر کامپوزیت یا به عبارت دیگر لمینت کامپوزیتی همانطور که از نامش نیز مشخص است از جنس کامپوزیت یا همان مواد ترمیمی دندان هستند. کامپوزیت در طی یک جلسه درمان، توسط پزشک در مطب ساخته و بر روی دندانهای شخص استفاده میشود. در این روش شخص مراجعه کننده به سرعت و در پایان جلسه، به دندانها و لبخند زیبا دست خواهد یافت.مشکلات دندانی چون شکستی دندان، تغییر رنگ، فاصلههای بین دندانی و غیره با لمینت کامپوزیتی بر طرف خواهند شد.
-
لمینت سرامیکی
در لمینت سرامیکی روش درمان بسیار متفاوت و همراه با جزئیات بیشتری است. برای انجام لمینت سرامیکی از پوستههای چینی بسیار نازک از جنس سرامیک، استفاده میشود. برخلاف لمینت کامپوزیتی که مراحل ساخت آن در مطب دندانپزشکی انجام میگیرد، لمینت سرامیکی خارج از مطب و در لابراتور ساخته میشود.
برای ساخت لمینتهای سرامیکی به زمان بیشتری نیاز است و انجام این کار تنها به یک جلسه محدود نخواهد شد. پس از ساخت لمینتهای سرامیکی پوستههای آماده توسط دندانپزشک و با استفاده از مواد و ابزاری دیگر بر روی دندانها چسبانده میشوند.
کاربرد لمینت سرامیکی وسیعتر از کامپوزیت بوده و با این روش میتوان اکثر مشکلات دندانی را برطرف نمود، ضمن آن که لمینت سرامیکی از دوام نسبتا بالاتری در مقایسه با ونیر کامپوزیت برخوردار میباشد.
از لمینت سرامیکی برای ترمیم شکستگی دندان، تغییر رنگ، دندانهای نامتوازن، فواصل دندانی، اصلاح دندانهای ریز و بدشکلی دندانها و… استفاده خواهد شد.
بیلیچینگ:
یکی از بهترین و کم آسیب ترین روشهای سفید کردن دندان بیلیچینگ است. این روش در واقع راه درمانیست برای از بین بردن انواع لکهها و رنگدانههای روی دندان که بر اثر مرور زمان و یا ژنتیکی به وجود آمدهاند و صرفاً برای زیبایی میباشد و هیچ خاصیت دیگری ندارد.
جراحی های مرتبط با دندانهای نهفته:

دندان نهفته معمولا یکی از نگرانی های مراجعین ما است. وقتی به یک دندان “نهفته” می گوییم که در دوره زمانی طبیعی خود در دهان رویش نیابد. به عبارت دیگر زمان رویش آن گذشته ولی در داخل فک باقی مانده باشد.معمولا دندان های آسیای بزرگ شماره سه که به دندان عقل موسوم هستند بیشترین احتمال نهفتگی را دارند.
نهفته شدن دندان ها علل متنوعی دارد : کمبود فضا در قوس دندانی، مسیر رویشی نامناسب دندان و سفت بودن بافت های مسیر رویش دندان. از دست رفتن زودهنگام دندان های شیری در کودکان به علت برهم زدن نظم و ترتیب رویش دندان های دایمی می تواند منجر به کمبود فضا در قوس دندانی شود و زمینه ساز نهفتگی دندان گردد.در صورتیکه دندان نهفته، دندان عقل باشد معمولا به بیمار پیشنهاد می شود تا دندان با جراحی خارج گردد، زیرا کاربردی برای بیمار نخواهد داشت. در مورد سایر دندان های نهفته، شرایط بیمار تعیین کننده درمان پیشنهادی است.
ارتودنسی:

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که دندان ها و فک هایی را که در جای نامناسبی قرار می گیرند اصلاح می کند. دندان هایی که در جایگاه نامناسبی قرار می گیرند و شکل نامتعارفی دارند مشکلات بهداشتی مختلفی ایجاد می کنند. تمیز نگه داشتن دندان ها سخت تر می شود. بیماری که دندان های نامرتبی دارد در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال قرار دارد. این وضعیت به دندان هایی که مسئول جویدن غذا هستند فشار بیشتری وارد می کند و متعاقبا در طولانی مدت عوارض مختلفی به جا می گذارد.
انواع مختلفی از ابزار ارتودنسی وجود دارد. ارتودنسی متحرک و ثابت که هر دو به تغییر وضعیت دندان ها و فکین کمک می کنند. دستگاه ارتودنسی به آرامی فشاری بر دندان ها و فک وارد می کند که به مرور زمان تغییر دلخواه را ایجاد می نماید.شدت بدشکلی دندان ها و سن و خصوصیات فیزیولوژیک بیمار مشخص می کند که کدام نوع ارتودنسی برای درمان انتخاب شود. این متخصص ارتودنسی است که در هر مرحله با معاینه وضعیت بیمار روش درمان با ارتودنسی را تعیین و اجرا می کند.